Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Gastblog Bucas: Gebruik van een hals en de Bucas lektest

Inmiddels hebben we al weer een aantal regenachtige dagen achter de rug. Als het buiten regent, dan kan een waterdichte deken jouw paard beschermen tegen de regen.

Echter, soms wordt er bij het gebruik van een paardendeken nog wel eens vergeten dat er via de hals, zeker als het buiten heel erg plenst, water naar binnen kan lopen. De oplossing is heel simpel; gebruik een hals. 
 
Voor vrijwel iedere Bucas buitendeken is er een bijpassende hals (ook wel Combi Neck) verkrijgbaar. Mits je natuurlijk een regendeken met vaste hals hebt 😉 De hals kun je gemakkelijk bevestigen aan de daarvoor bestemde bevestigingspunten voor. Een hals kun je zien als een paraplu of een capuchon van je paard. Vergelijk het maar eens met jezelf. Als je op de fiets stapt met een regenjas zonder capuchon, dan zal met een flinke regenbui het water ook via je nek inregenen. Bij een paard is dit idem. 

Twijfel je of een deken lekt, dan is het belangrijk om in de eerste instantie rekening te houden met spatwater van onder. Daarnaast kun je een deken niet onder op de naden en randen testen, want deze zijn gestikt. Deze randen zijn technisch gezien niet waterdicht te krijgen en dit heeft ook geen nadelig effect voor jouw paard. 
 
Het bovenste gedeelte van de deken bedekt jouw paard volledig, dit bestaat uit één groot stuk stof wat weterdicht dient te zijn voor jouw paard. Met behulp van een lek test kun je controleren of een deken waterdicht is.


Lektest

Het is heel eenvoudig om een lektest uit te voeren. Het enige wat je nodig hebt is een deken of hals, een emmer (of kruiwagen) en water.   
Je legt de deken over de emmer heen, daar druk je een kuiltje in en je giet een bekertje water in het kuiltje. Dit is een extreme test, want je maakt er namelijk een zwembad van. Het is van belang dat je de lektest uitvoert op een aan 1 stuk gesloten stof, dus niet op de naden want daar slaat hij door. 
 
Je wacht 5 minuten. Na 5 minuten kun je controleren of de deken doorlatend is. Het kan zijn dat de buitenstof nat/donkerder is geworden. Dit is geen probleem. De coating laag die zorgt voor de waterdichtheid, zit aan de onderkant van de stof. Til de deken iets op en voel met je hand of de deken onder droog is. Is de deken droog? Dan is de deken waterdicht. Bij twijfel en/of een niet waterdichte deken; neem contact op met jouw Bucas verdeler voor verder advies/support.


Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.