De eiken processierups is in het nieuws! Overal in de media verschijnen alarmerende berichten en foto’s van de gevolgen van de enorme toename van deze voor ons schadelijke soort rups die ontstaat uit de eitjes van de nachtvlinder. In vrijwel elke eik vind je inmiddels wel een aantal ‘zakken’ vol met de harige rupsen. Ze hangen vaak aan de zijde waar de zon op de boom schijnt en doorgaans dichtbij of op de stam.
Moeten wij nu echt zo in paniek raken over deze rups? Yep, eigenlijk wel. De eikenprocessierups verhaart letterlijk een paar keer voordat het in een vlinder verandert. Het gevaar schuilt in de ‘brandharen’ die hij de lucht in stuurt. Deze haren ‘branden’ letterlijk op en in je huid, blijven plakken (ook op je kleding) en wanneer er ooit iets van in je ogen of mond komt, is zelfs doktersbezoek noodzakelijk.
Zeker ook voor honden, vooral als hij in een nest hapt wanneer dit op de grond is gevallen komt dat regelmatig voor, en voor onze paarden betekenen ze gevaar. De brandharen nestelen zich in de vacht en werken zich met weerhaakjes vast in de huid. Dit geeft bij zowel mensen als dieren een zeer branderig gevoel en er ontstaan irritatieplekken. In de slijmvliezen de mond van een paard en de bek van de hond geeft dit brandblaren met vervelende gevolgen, want de brandharen laten zich niet eenvoudig verwijderen.
Wat kun je eraan doen? Ten eerste, dit ligt voor de hand, voorkom contact met de rups, zowel jijzelf als je dieren. De haartjes kunnen ook op het gras aanwezig zijn, dus laat je paard bij voorkeur niet onder eikenbomen eten. Draadjes spannen zou een optie kunnen zijn. Houd daarnaast het gedrag van je paard goed in de gaten. Heeft je paard eigenlijk nooit veel kriebel en schuurt hij nu wel vaak? Controleer de huid en houd hem extra goed in de gaten. Ook je paard ervaart dat branderige gevoel. Ook wanneer je paard kwijlt is het ten zeerste aan de raden om zijn mond te bekijken. Misschien heeft hij de haartjes binnen gekregen en heeft hij blaren. Wanneer dit het geval is, vraag dan de dierenarts om advies.
En wat kun je zelf doen ter bescherming tegen de processierups? Allereerst, rij voorlopig niet onder eikenbomen, vermijd dat je in contact komt met de rupsen en hun nesten. Is het onvermijdelijk dat je in de buurt van eikenbomen moet zijn? Bescherm jezelf met bedekkende kleding welke je vervolgens op 60 graden wast in de wasmachine.
Klambu Horsecare Aloë Vera Gel
Als je toch last hebt van huidirritaties door de processierups kun je eerst alle haartjes verwijderen door middel van plakband of een plakroller die je ook voor kleding gebruikt. De irritatie lijkt wel een beetje op muggenbulten, maar dan heel veel bij elkaar en je hebt constant de neiging om te krabben.
Aloë Vera Pure Gel, verkrijgbaar onder merknaam Klambu en het bevat 95% vers Aloë Vera sap, verlicht en verzacht meteen en wordt op dit moment als het best werkende middel tegen de huidirritaties als gevolg van de processierups beschouwd. Je kunt deze gel ook gerust voor jezelf gebruiken.
Bij Epplejeck is Aloë Vera Pure Gel verkrijgbaar in 250 en 500 ml flacon. In de eerste plaats is het ontwikkeld voor de behandeling van paarden, maar ook heel goed te gebruiken voor jezelf.