Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Sprenger by JRS - een paard in opleiding

Alle begin is moeilijk en het kan voor jonge paarden lastig zijn om het bit te accepteren. Daarnaast zit er ook veel verschil in paarden, de één is erg gevoelig en de ander kan weer snel sterk worden. Allerlei zaken waar we tegenaan lopen in de keuze van het juiste bit. Om je een beetje op gang te helpen in je keuze nemen we je aan de hand van een aantal voorbeelden graag mee door het basisassortiment van Sprenger.



Een goede basis
Bitten zijn er in veel soorten en maten, maar bij paarden in opleiding wil je graag met een goede basis starten. Uitgangspunt voor de juiste bitkeuze is uiteraard altijd een gezond en goed getraind paard, en in de keuze zal ook altijd het niveau van zowel je paard als jezelf meegenomen moeten worden.

Jonge paarden zijn het niet gewend een bit in hun mond te hebben. Het kan daarom lastig zijn voor je paard om het bit te accepteren, waardoor het bit niet meer het gewenste effect heeft. Het Sprenger KK Ultra bit, verkrijgbaar als water- of bustrens, heeft een middenstuk dat 45 graden naar voren is gedraaid. Op deze manier is de drukverdeling erg gelijkmatig en zacht op de tong en de randen en blijft het gehemelte vrij, ideaal als instapmodel. Door de draaiing werken de hulpen duidelijker in voor je paard.

Speekselvorming
Een ander belangrijk onderdeel in de acceptatie van het bit is voldoende speekselaanmaak en schuimvorming bij je paard. Is dit niet het geval? Dan kan dit een oncomfortabel gevoel geven. Je kunt dit verbeteren door te kiezen voor bepaalde materialen, zoals bijvoorbeeld Sensogan van Sprenger.

Sensogan is een legering gemaakt van koper in combinatie met mangaan en zink. Koper zorgt ervoor dat het bit een beetje oxideert, wat een zoete smaakt afgeeft. Dit zoete vindt je paard lekker, waardoor hij op het bit gaat kauwen. Maar als je alleen koper gebruikt, is het bit veel te zacht. In veel gevallen wordt daarom gekozen voor een hoog percentage koper, aangevuld met aluminium, op deze manier verdwijnt echter het oxiderende effect. Door het toevoegen van zink en mangaan aan het koper, zoals bij Sensogan, blijft de oxidatie tijdens je hele training gelijk, ook als je het bit al langer in gebruik hebt.

Stille aanleuning
De ringen van een watertrens kunnen bewegen. Dit kan fijn zijn bij paarden die stugger zijn in de mond, maar sommigen zijn hier toch gevoelig voor. Door te kiezen voor een bustrens haal je al een stukje van deze onrust weg. Verder zit de bustrens aangesloten aan de mond, waardoor er lichte ondersteuning aan de zijkanten van de wang wordt gegeven. De Sprenger Dynamic RS is daarnaast ook anatomisch naar de mond gevormd, wat ervoor zorgt dat het bit goed op zijn plek blijft liggen. Dit geeft een nog stillere aanleuning. Je paard begrijpt je hulpen beter en dit geeft vertrouwen in het aannemen van het bit.

Tongproblemen
Een dubbelbroken bit werkt voor heel veel paarden goed, maar kan in sommige gevallen tongproblemen met zich meebrengen, zoals het vastpakken van het bit of de tong over het bit gooien. De Sprenger Turnado biedt hierin uitkomst. Bij dit enkelgebroken bit is de verbinding tussen de twee delen 45 graden gedraaid. Hierdoor rolt het bit makkelijk af op de tong en corrigeert de houding van de tong. Je herkent de Turnado aan het middenstuk dat iets ruwer is gemaakt.

Wil je meer weten over het vinden van het juiste bit? Bekijk dan ook onze andere blog: Vind het juiste bit in 4 stappen.

JRS is een internationale groothandel van diverse hoogwaardige ruitersportmerken in de Benelux. De paardensport ontwikkelt snel en JRS wil deze veranderingen stimuleren. Ze creëert daarom als kenniscentrum en bewaker van kwaliteit een sterke verbinding tussen de fabrikant en de ruitersportzaak. Voor meer informatie kijk je op www.jrsport.nl

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.