Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Gastblog HorseFitShop: De natuurlijke PK's, kruiden voor je paard

Heb jij er al eens aan gedacht om kruiden aan het rantsoen van je paard toe te voegen? Er bestaan veel kruiden die een positieve bijdrage aan de gezondheid van je paard kunnen leveren. Benieuwd wat daarvoor geschikte kruiden zijn? Lees dan gauw verder in alweer de vierde gastblog van HorseFitShop.


Het voordeel van het voeren van gedroogde kruiden is dat er geen suikers of vulstoffen zijn toegevoegd en waarschijnlijk vindt je paard het ook nog eens superlekker! Paarden in de vrije natuur kunnen zelf hun rantsoen samenstellen, terwijl in het weiland het aanbod vaak een stuk minder gevarieerd is. Hierdoor kan je paard belangrijke voedingsstoffen mislopen. Hieronder hebben we een aantal kruiden uitgelicht die je kan voeren.

Kleefkruid

Staat jouw paard deze periode weer langer op stal en heeft hij door de verminderde doorbloeding last van meer vocht in de benen? Dan is het voeren van kleefkruid een goede oplossing, het heeft een bloedzuiverende werking en stimuleert de afvoer van afvalstoffen en vocht. Hierdoor is kleefkruid ook in de zomer goed te gebruiken voor paarden met een gevoelige huid na insectenbeten. Daarnaast helpt kleefkruid bij het bevorderen van soepele gewrichten. Kleefkruid bevat van nature verschillende mineralen en sporenelementen.

Kamille

Bij kamille denk je waarschijnlijk gelijk al aan de natuurlijke, rustgevende werking ervan op mensen. Voor paarden geldt precies hetzelfde! Dus is jouw paard vaak gestrest en nerveus? Probeer dan eens kamille. Kamille helpt je paard te ontspannen bij innerlijke onrust. Bovendien draagt kamille bij aan een evenwichtige darmflora.

Brandnetel

Je zou het misschien niet meteen verwachten door de prikkende bladeren maar brandnetel is een erg waardevol kruid voor je paard. Het bevat superveel vitaminen en mineralen. Brandnetel zorgt voor een optimale weerstand van je paard, een gezonde spijsvertering en het helpt bij het afvoeren van afvalstoffen. Ook stimuleert brandnetel de werking van het lymfestelsel en zorgt het voor een goede bloedsomloop. Doordat het de doorbloeding stimuleert, is het voeren van brandnetel zeer geschikt voor paarden die moeilijk op gang komen en een lange warming up nodig hebben. Brandnetel kan voor dit doel ook goed gecombineerd worden met kleefkruid.

Zeewier

Gedroogde zeewier is een superfood voor je paard! Zeewier is rijk aan mineralen zoals calcium, natrium, ijzer, jodium en sporenelementen. Afhankelijk van het soort zeewier, kan het ook een bron van vitamine A, C en E en plantaardige eiwitten zijn. Zeewier bevat onder andere krachtige antioxidanten voor de afvoer van afvalstoffen, bevordert de rui en ondersteunt een gezonde darmflora. Meer weten over zeewier? 

Paardenbloem

Overal te vinden en supergezond voor je paard: de bladeren van paardenbloemen zijn echte mineralenbommetjes. Paardenbloem wordt gevoerd voor soepele gewrichten en zorgt voor een gezonde huid en glanzende vacht. Daarnaast bevordert het de spijsvertering en de lever- en nierfunctie. Ook het witte sap uit de stengel van de paardenbloem kun je uitwendig gebruiken voor het behandelen van de huid van je paard.

Rozenbottel

Wil je de weerstand van je paard een boost geven en/of een gezonde huid en vacht- en hoefgroei bevorderen? Geef je paard dan rozenbottels. Rozenbottel bevat veel vitamine C en biotine en is rijk aan antioxidanten. Rozenbottel is de vrucht van de rozenbottelstruik en ook ideaal als supergezonde traktatie om je paard mee te belonen.

Goudsbloem (Calendula)

De naam Calendula komt je vast bekend voor van de huidcrèmes voor mensen. Ook bij paarden wordt goudsbloem ingezet vanwege het gunstige effect op de huid. Goudsbloem ondersteunt het natuurlijk herstellend vermogen van de huid en verzacht en kalmeert de huid wanneer deze geprikkeld is.
Als je goudsbloem aan je paard voert, stimuleert het de bloedsomloop en helpt bij het afvoeren van afvalstoffen. Daarnaast ondersteunt het de spijsvertering en kan het gebruikt worden ter verzachting van de (gevoelige) maag en bij merries die gevoelig zijn tijdens de hengstigheid.

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.