Terug naar overzicht

Dazenval: pak het probleem groots aan! *video*

dinsdag, 18 juni 2019

Dazen vormen in de maanden juli en augustus een ware plaag en zijn niet van onze viervoeters af te slaan! De dazenval is daarom deze zomer onmisbaar en zal ook jouw topper een rustige zomer bezorgen. Maar wist je dat de dazenval niet alleen het huidige dazen probleem in het weiland aanpakt, maar ook op het lange termijn voordelen heeft?

Wat is een daas en waarom zijn paarden hun prooi?
Het is alleen de vrouwtjes daas die bijt. Zij doet dit maar één keer omdat zij het bloed nodig heeft om de eitjes te laten rijpen. De mannetjes daas eet alleen nectar.
De vrouwtjes daas zoekt haar prooi op basis van warmte, beweging en geuren zoals zweet. Haar favoriete prooien zijn grote zoogdieren zoals paarden en koeien. Uit onderzoek blijkt dat dazen een voorkeur hebben voor donkere kleuren.
Nadat de vrouwtjes daas het bloed heeft om haar eieren te laten rijpen, legt ze deze in (vochtige) weilanden. Deze ontwikkelen zich tot larven en poppen. Wanneer het warm en zwoel weer is ontpoppen de larven tot dazen. Een daas leeft ongeveer zes weken.

Hoe is de dazenval precies ontworpen?
De dazenval is ontworpen op basis van het instinct van de daas. De vrouwtjes daas zal de zwarte bal zien als prooi en hierop afvliegen. Zij zoek haar prooi immers onder andere uit op basis van warmte en donkere kleuren. De zwarte bal zal door de zon opwarmen tot een ware hittebron. Eenmaal op de bal zal de daas erover heen kruipen en vervolgens teleurgesteld wegvliegen. Omdat dazen alleen maar omhoog kunnen vliegen zal zij via de kunststof fuik in het opvangreservoir terecht komen. Hier komt de daas niet meer uit .

Een dazenval zal optimaal werken wanneer deze op een open plek wordt geplaatst zodat de zwarte bal veel zon vangt en opwarmt. Op deze manier zal de bal veel dazen aantrekken. Je kunt de dazenval het beste in de buurt van de paarden en op een windstille plek plaatsen.  

Wat zijn de voordelen van een dazenval?
De dazenval is de meest effectieve, duurzame en praktische manier om dazen aan te pakken. De dazenval is gemakkelijk schoon te maken en zonder gebruik van chemische stoffen 100% milieuvriendelijk. Doordat de dazenval alle vrouwelijke dazen wegvangt, wordt het dazenprobleem structureel aangepakt omdat uiteindelijk alleen de mannelijke dazen over blijven. De dazenval gaat jarenlang mee en zorgt voor 95% minder aanwezigheid van dazen in de directe omgeving.
De dazenval Epplejeck heeft een bereik van 10.000m2 en de dazenval Taon X-eco is een kleinere uitvoering en heeft een bereik van 5.000m2.

(Bron YouTube: AlcochemNET)
Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!