Terug naar overzicht

Welke maat deken heeft jouw paard nodig?

dinsdag, 05 november 2019

Er zijn veel soorten, maten en merken dekens. We snappen wanneer je de weg in het oerwoud bent kwijtgeraakt. Vooral het kiezen van de juiste maat deken kan best lastig zijn. Wij hebben hier handige meettips voor!De juiste maat opmeten

Heb je een mooie deken voor je paard gevonden, maar weet je eigenlijk niet welke maat je moet bestellen? Het is erg belangrijk dat je paard de goede maat deken op heeft. Een te kleine deken gaat schuren en bedekken niet alle delen van je paard. Maar een te grote deken gaat schuiven en trekken. De juiste maat van de deken kun je bepalen met behulp van de boven- of onderlengte.

De bovenlengte wordt bepaald aan de hand van de lengte in centimeters tussen de schoft en de staartaanzet (maat A). De onderlengte wordt bepaald aan de hand van de lengte in centimeters tussen de borst en tot de bil van je paard (maat B). Denk eraan dat je bij het meten van de onderlengte zowel bij de borst als bij de bil een klein beetje ‘om het hoekje’ meet. Je kunt dus eenvoudig zelf meten welke maat je paard nodig heeft. Bij Epplejeck houden we de onderlengte aan (maat B). Dit is ook de maat die op het prijskaartje en de website staan.Houd bij het bepalen van de maat wel rekening met de bouw van je paard. Een breed gebouwd paard kan net 1 maat groter nodig hebben dan de maat die je hebt gemeten. Bij een smal paard kan juist weer net een maatje kleiner beter zitten. Maar gelukkig kun je je deken bij Epplejeck gemakkelijk ruilen voor een andere maat. Als je hem tenminste niet met de deken in de modderpoel laat rollen. 😉

Kun je wel een beetje hulp gebruiken bij het opmeten? EJ-er Manon heeft hier een superhandige video over gemaakt.


Dekenmaten van verschillende merken

Een deken van het merk Bucas, Anky, Barato, Horseware, Rambo, Amigo, Shires, QHP, USG, Premiere, PaardenPraatTV, LeMieux, (even ademen), Kingsland, KFPS, Imperial Riding, HV Polo, Horze, HB, Harry’s Horse, Eskadron, Epplejeck, Busse, Bridleway of BR, wij hebben ze allemaal!

Sommige merken werken met andere dekenmaten dan de Nederlandse maat. Op onze website vind je altijd de Nederlandse maat van de dekens. Maar wij hebben wel een paar handige schema’s gemaakt om de juiste maat voor de nieuwe winter-, outdoor-, zomer-, vliegen- of fleecedeken van je paard te kunnen bepalen.
Altijd handig

Borstbeschermer
Heeft jouw paard een gevoelige huid? Bescherm hem met een borstbeschermer tegen schuurplekken op de borst, schouders en schoft die door de deken kunnen ontstaan.Dekenverlenger
Met een dekenverlenger kun je de deken bij de borst breder maken. De beschermer is eenvoudig met gespen te bevestigen aan de deken.Wist je dat…..

  • Een loopsplit in de deken van je paard meer bewegingsvrijheid geeft?

  • Een teflon coating een vuil- en waterafstotende laag is?

  • Je een deken weer helemaal waterdicht kunt maken met impregneermiddel?

  • Je dekens het beste kunt ophangen wanneer je deze een tijdje niet gebuikt zodat het vuil niet kan schuren op de waterdichte coating?

  • Je daarom de deken het beste kunt afborstelen wanneer deze onder het zand zit, zodat de coating niet beschadigd raakt?

  • Nylon voering naast het voorkomen van schuurplekken, ook zorgt voor een glanzende vacht?

  • Je een deken niet met een hoge drukspuit moet schoonspuiten omdat de harde straal de coating kan beschadigen?

  • Je paard tussen de 10 en de 15 graden het beste een deken van 0 gram op kan hebben, tussen de 0 en de 10 graden een licht gevulde deken (100 gram) en wanneer het vriest of je paard is geschoren een deken met een dikke vulling?

Dekenwasservice van Epplejeck

Wil je paardendekens laten wassen en houd jij je wasmachine liever paardenhaar vrij? Lever ze dan bij ons in, wij zullen deze voor je laten wassen. Super handig en snel gefixed. Je kunt de dekens afleveren in één van onze filialen. En een week later kun je je schone was weer komen ophalen. Meer weten? Check dan even onze dekenwasservice pagina!

Dekenwijzer

Alle informatie over het kiezen van de juiste deken vind je ook in onze dekenwijzer. Hier hebben we namelijk alles voor je op een rijtje gezet. Bijvoorbeeld over de verschillende soorten dekens, sterkte van de dekenstof, de waterdichtheid van een outdoordeken, het ademend vermogen en de verschillende binnen voeringen.

Oh ja, en ga jij je paard binnenkort scheren? Check dan ook even onze blog met Gouden scheertips!

Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!