Er is een nieuwe gastblogger in town: Sandra Cartesan van NML Health! Iedere twee maanden snijdt zij een nieuw thema aan en deelt zij haar kennis over paarden en de producten van NML Health. Deze week staan de hoeven centraal.
Nog steeds doe ik het… die hele mooie stalschoenen of die leuke laarzen kopen. Om er na een paar dagen achter te komen dat looks niet alles is en blaren niet fijn zijn. Jammer.
Voor jouw paard is de keus voor verkeerd schoeisel helaas meer dan jammer. Als paarden pijn in hun hoeven hebben, kunnen ze niet hun knellende schoenen uitdoen, andere schoenen shoppen of lekker met hun voeten omhoog op de bank. Een paard moet dag en nacht met dat (hele!) gewicht op die hoeven staan. Iedereen die een keer zijn paard flink bevangen of met een nare hoefzweer heeft zien staan, weet hoe frustrerend dat is: ze moeten wel staan en je kan weinig doen om de pijn te verzachten.
Ook minder heftige hoefproblemen kunnen grote gevolgen hebben. Zo kunnen peesproblemen ontstaan door een verkeerde stand van de hoeven. Ook bij het ontlasten van één kant, door bijvoorbeeld een blessure, kunnen de andere benen c.q. hoeven snel overbelast raken. Een paard dat pijn heeft in zijn hoeven, kan niet goed presteren.
Wat kun je doen bij pijn in de hoeven?
De hoef is een slecht doorbloed gebied. Iedere keer als een paard zijn voet neerzet, zet de hoef uit en trekt zich weer samen. Die beweging noemen we het hoefmechanisme. Dit heeft niet alleen als functie dat de hoef doorbloed wordt, maar ook werkt het als schokdemper voor de hoef en het been. Vergelijk het met het gelzooltje in jouw hardloopschoenen. Het hoefmechanisme ontstaat alleen bij beweging, daarom is het zo belangrijk dat jouw paard voldoende beweging krijgt.
Hoefijzers?
Wel of geen ijzers is afhankelijk van jouw paard en de belasting. Het voordeel is dat met een aangepast beslag correcties in de hoeven kunnen worden gemaakt. IJzers hebben zeker ook nadelen, omdat ijzers het hoefmechanisme beperken. Speciale hoefschoenen zijn ook een optie voor paarden die last hebben op harde ondergrond en worden tevens in de eventing gebruikt. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden.
Let op steentjes en vuil
Met goede hygiëne en verzorging kom je een heel eind als het gaat om de verzorging van hoeven. Zorg dat de hoeven iedere dag gecontroleerd worden op steentjes als paarden regelmatig buiten komen. Kleine wondjes of gaatjes kunnen ervoor zorgen dat bacteriën en schimmels binnen kunnen dringen en zo diverse aandoeningen veroorzaken. Schoonhouden van de hoeven is dus belangrijk.
Laat hoeven niet uitdrogen
Een hoef moet regelmatig vocht op kunnen nemen. Een stalbodem moet natuurlijk wel schoon zijn, maar de hele dag in een mooi strobed staan, droogt de hoeven wel erg uit. Laat je paard als het kan ook iedere dag even op een natte paddock of wei staan. Afspoelen na het rijden is onvoldoende bij het voorkomen van uitdroging van de hoeven Ze moeten de tijd krijgen om het vocht ook goed op te kunnen nemen. Uiteraard is dag en nacht in modder en plassen water staan ook niet goed voor de hoeven, want dat kan andere problemen veroorzaken. Invetten van de hoeven heeft geen zin, omdat je daarmee juist voorkomt dat de hoeven vocht op kunnen nemen en dus uitdrogen. Doe dat dus niet te vaak!
Controle door hoefsmid
Een regelmatige controle door een goede hoefsmid is belangrijk. Die kan de stand aanpassen bij verkeerde belasting door ziekte of blessure. Vergeet niet dat de hoef maar langzaam groeit, dus heb je eenmaal een probleem met de stand, dan is dat niet snel weer “rechtgetrokken”.
Voeding of supplementen kunnen een positieve invloed hebben op de groei van de hoeven. Zo kan een goede kwaliteit MSM de hoornkwaliteit verbeteren, maar zijn er ook middelen om de doorbloeding van de hoef te verbeteren. Verschillende aandoeningen of verminderde weerstand kunnen nadelige gevolgen hebben op de hoeven. Zo zijn paarden en pony’s met PPID, EMS en insulineresistente paarden veel gevoeliger om bevangen te raken. Hier gaan we in een volgende blog meer aandacht aan besteden.
Nog even kort de punten om op te letten bij de verzorging van de hoeven:
- Voldoende beweging
- Goede verzorging
- Schone stalbodem
- Voldoende vocht
- Regelmatig controleren en/ of bekappen
- Goede voeding en weerstand
Je maakt nu kans op 1 van 3 drie Puur Podo producten van NML Health! Druppels voor paarden en pony's met gevoelige hoeven tijdens de weidegangsperiode. Stimuleert een gezonde doorbloeding en helpt bij de afvoer van afvalstoffen.
Ben je benieuwd naar het volledige Puur assortiment van NML Health?
Klik hier!