Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Welke paardrijcap biedt de meeste veiligheid?

Paardrijden is een magisch samenspel, het is een unieke sport wat je samen met je geliefde viervoeter doet. Naast dat het een bijzondere mooie sport is, gaat het niet zonder gevaren. Eén van de risico’s die op de loer ligt is dat jij als ruiter ten val komt. Iets wat alle ruiters wel eens meegemaakt hebben en wat ben je dan blij met je cap, want veiligheid boven alles! Een paardrijcap biedt bescherming voor jouw hoofd, tenzij de cap niet goed om je hoofd zit. Maar hoe weet je wanneer een cap goed zit of niet? In deze blog vertellen wij je alles over hoe jij het beste een paardrijcap kunt kiezen.

In Nederland is het dragen van een cap verplicht en dat is niet voor niets. Jaarlijks komen tienduizenden ruiter terecht bij de spoedeisende hulp vanwege een val van hun paard. In de meeste gevallen gaat het over hoofd- en hersenletsel. Een goede cap dragen is daarom van groot belang, om zo jouw hoofd met goede veiligheid te beschermen wanneer je op je paard stapt.

Welke cap is het veiligst?


Aangezien er heel veel merken op de markt zijn die caps aanbieden, zul je je wel afvragen welke cap nou het veiligst is. Is de duurste cap echt veiliger dan een goedkopere cap? Het belangrijkste om naar te kijken als je een cap gaat aanschaffen is het keurmerk en dat het natuurlijk goed zit.

Alle caps die aangeboden worden in winkels, moeten voldoen aan een keurmerk. In Europa moeten alle caps voldoen aan het CE-keurmerk. Als een cap hier niet aan voldoet, betekent dat de cap niet aan de Europese eisen voldoet op het gebied van veiligheid, consumentenbescherming, milieu en gezondheid.

In Europa zijn er richtlijnen opgesteld voor paardrijcaps met de volgende keurmerken:

• CE EN 1348
• CE EN 14572
• CE VG1 01.040 2014-12

Als een cap voldoet aan het CE-keurmerk, houdt dit in dat de cap is voorzien van een harde schaal en een stevige, gesloten kinbandsluiting. Het keurmerk EN 1348 en EN 14572 zijn opgesteld voor specifieke richtlijnen voor de paardensport.

CE EN 1348
Dit keurmerk is speciaal ontwikkeld voor caps welke goed aansluiten voor ruiters die recreatief paardrijden.

CE EN 14572
Rijd je op hoog/internationaal niveau? Dan is raadzaam om een cap aan te schaffen met het CE EN 14572 keurmerk. Dit keurmerk is voorzien van een hoog beschermingsniveau voor de ruitersport. Bijvoorbeeld ruiters die op hoog niveau aan eventing doen, is dit het keurmerk wat wordt aanbevolen.

CE VG1 01.040 2014-12
Dit VG1 keurmerk is een nieuwe norm waarbij alle nieuwe caps welke geproduceerd worden, zwaardere testen moeten doorstaan. Bij deze testen is er sprake van een nog strenger beleid waarbij er gekeken wordt naar de schokabsorptie, stabiliteit, weerstand en sterkte (riempjes/sluitingen). Oudere caps met de andere twee keurmerken mogen nog wel verkocht worden en ingezet worden tijdens trainingen en wedstrijden, alleen de nieuwe caps worden getest met strengere richtlijnen, om zo de veiligheid in caps steeds meer en beter te kunnen waarborgen.

Om meteen antwoord te geven op je vraag of je nu een nieuwe cap moet kopen vanwege dit nieuwe keurmerk: nee, dat hoeft niet. Tenzij je van je paard bent gevallen en je cap hierbij de klap heeft opgevangen.

“Betekent dit wel dat oudere caps minder veilig zijn?”
Nee. Veel modellen met het CE EN 1348 keurmerk zijn ook door de test gekomen, maar dit geldt niet voor alle caps met een ouder keurmerk. Bij het aanschaffen van een cap met het nieuwste VG1 keurmerk, heb je wel meer zekerheid dat jouw cap voldoet aan de strengste veiligheidseisen. Daarnaast zijn caps met het VG1 keurmerk over het algemeen niet duurder geworden.

Bekijk hier ons assortiment met alle caps van verschillende merken, waaronder KEP, BR, Harry’s Horse, Imperial Riding en meer!

Wanneer zit een cap goed?


Bij het aanschaffen van een cap is het belangrijk om te weten wanneer een cap goed zit, want alleen een cap die fijn zit is niet voldoende. Hieronder geven wij een aantal tips waarbij jij kan checken of je cap goed zit volgens de richtlijnen:

• Een cap moet recht op om je hoofd zitten, hierbij moet de schaal goed om je hoofd aansluiten
• Een cap moet ongeveer twee vingerbreedtes boven je wenkbrauwen zitten
• Wanneer je met je hoofd schudt; heen en weer en op en neer, moet de cap goed blijven zitten zonder te verschuiven
• Loop wat rond door de winkel, kijk en voel hoe de cap blijft zitten. Ook hierbij moet de cap stabiel blijven liggen
• Nog een goede tip om de weten dat een cap goed zit: hang met je hoofd ondersteboven, met het kinbandje los. Blijft je cap goed om je hoofd zitten? Dan zit de cap goed

Bij het dragen van een cap mag je niet hoofdpijn krijgen. Ervaar je dat wel? Dan zit je cap de strak.

Welke maat paardrijcap heb ik?


Meten is weten! Meet de omtrek van je hoofd, ongeveer 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen. In deze zone valt precies de rand van je cap. De aantal centimeters van je omtrek is meteen de maat van je cap. De maten van caps begint bij 48 en eindigt meestal bij 61. Kindermaten variëren tussen de 48 t/m 52. Alle maten na 52 zijn voor volwassenen. Meet je dus een omtrek van 58? Dan is dat jouw capmaat, 58.

Voorkeur in pasvorm

Er zijn heel veel verschillende modellen van caps, per merk is het ook verschillend hoe de pasvorm valt. Net zoals bij kledingmerken, kunnen de maten soms nog wel eens afwijken van de daadwerkelijke maat. Houdt wel altijd je eigen cap maat aan en ga niet een maat kleiner of groter wanneer je eigen maat niet lekker zit. Probeer dan een ander merk. Bij het kiezen van een grotere schaalmaat, bestaat er een kans dat de cap nog ruimer komt te zitten omdat de voering altijd nog wel iets uitzet. Bij een schaalmaat kleiner kunnen er klachten ontstaan zoals hoofdpijn. Kies daarom altijd je eigen maat! Probeer verschillende merken en voel vooral welke het fijnste zit voor jou.

Wat is de levensduur van een cap?


De gemiddelde levensduur van een cap ligt rond de 5 jaar, dit geldt alleen als de cap al die jaren goed onderhouden is. Bij het onderhoud van een cap wordt aangeraden om je cap droog en koel te bewaren. Dit gaat het beste in een captas. Bewaar je cap ook altijd op één vaste plek, een plek waarbij de cap niet van een hoogte kan vallen. Mocht je cap ten val komen, dan kan dit ten kosten gaan van de veiligheid van je cap. Dit hoef je niet altijd aan de buitenkant te zien, want er kan ook een beschadiging ontstaan in de binnenkant; daar waar de werking van de veiligheid geborgd is.

Er kan dus al een beschadiging ontstaan wanneer je cap van een plank valt, vaak zijn dit milde beschadigingen die verder geen kwaad kunnen, maar maak je een harde val van je paard? Dan raden wij aan om je cap direct te vervangen, want bij een harde val ontstaan er wel echt (onzichtbare) beschadigingen en dan is de cap niet meer in staat om jou de veiligheid te bieden die je wel nodig bent.

Het MIPS-systeem verkleint de kans op hersenletsel


MIPS staat voor: ‘Multi- directional Impact Protection System’. Dit is een systeem wat speciaal ontwikkeld is om onze hersenen nog beter te beschermen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat onze hersenen met een laagje vocht zijn verbonden aan de schedel. Bij een val bewegen onze hersenen een beetje en worden hierbij beschermd. Bij een val is er een kans om een hersenletsel op te lopen. Het MIPS-systeem verkleind de kans op een hersenletsel dankzij het extra, dunne lage welke is verwerkt in de schaal. Wil jij meer te weten komen over dit systeem? Lees dan onze andere blog over het MIPS-systeem.

Zo, nu weet je precies alle ins & outs als het gaat om een nieuwe cap. Zien wij jou in één van onze filialen of wil je eerst online het assortiment bekijken? Ontdek hier het hele assortiment paardrijcaps!


Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.