Terug naar overzicht

Gastblog Mara van Pumps & Paarden

dinsdag, 27 oktober 2015

Brrr.. het wordt langzaam steeds kouder! De winterdekens worden weer uit de kast gehaald en omdat er vaak vragen over dekens zijn (welke maat heeft mijn paard nu precies nodig en hoeveel grams eigenlijk?), heeft Epplejeck de dekenwijzer gemaakt! Hierin helpt Jecky je bij het kiezen van de juiste deken. In deze blog zal ik een aantal informatieve weetjes uit de dekenwijzer met je doornemen.

De dekenwijzer alvast downloaden? Klik dan hier.
Wat een gedoe kan het zijn; toch weer een te krappe of te ruime deken gekocht. Let erop dat de deken nergens knelt, wanneer je paard beweegt. Het beste kun je daarom even een stukje met je paard wandelen om te zien of de deken ergens strak trekt. 
De maat van de deken wordt bepaald aan de hand van de bovenlengte en onderlengte. Dit kun je gemakkelijk zelf opmeten. De bovenlengte meet je vanaf de schoft tot aan de staartaanzet en de onderlengte meet je vanaf de borst tot de bil van het paard. Bij Epplejeck wordt de onderlengte aangehouden en deze staat dan ook op het prijskaartje.

Gelukkig heeft Epplejeck een handig schema, waardoor je (bijna) altijd de juiste maat voor je paard koopt:
Dit is een globale richtlijn, het heeft uiteindelijk altijd te maken met de lengte van je paard.


Een ongeschoren paard heeft een thermo-neutrale zone’ tussen de -5 en 15 graden Celsius. Dit betekent dat hij tussen deze temperaturen niet staat te rillen van de kou en ook niet zal gaan zweten. Bij een geschoren paard is dit vanaf 10 graden, rond de 8 á 9 graden beginnen zij het dus koud te krijgen.
Nu het kouder wordt en de dagen steeds korter worden, zal je paard al begonnen zijn met het aanmaken van een wintervacht. Wil je dit tegengaan, dan kun je het beste op tijd een deken op doen. 

Jecky zou de voorkeur geven om bij de volgende temperaturen de bijbehorende dikte op te doen:

-5 – 0 graden Celsius: 400-300 gram (met misschien zelfs nog een hals)
0 – 10 graden Celsius: 200-100 gram
10 – 15 graden Celsius: 0 gram

Let op: dit is slechts een richtlijn, ieder paard is anders! Met een te dikke deken kan je paard het ook te warm krijgen. Let op witte plekken aan de binnenkant van de deken; dit is een teken dat de deken toch echt te dik is, je paard heeft dan namelijk gezweet.


1. Epplejeck Bubbles €79,95 – Klik hier 
2. Epplejeck Skyfall €72,95 – Klik hier
3. Horsegear Giraffe €71,96 – Klik hier 
4. Horsegear Check €55,96 – Klik hier  
1. HV Polo Favouritas €104,95 – Klik hier 
2. Harry’s Horse €79,95 – Klik hier 
3. BR Jos Lansink €179,95 – Klik hier 
4. Epplejeck Glamour €75,95 – Klik hier


Laat de dekens van je paard regelmatig wassen. Huidvet, zweetresten en haren kunnen namelijk voor irritatie zorgen. Epplejeck heeft een gemakkelijke dekenwas service; het wassen van een winterdeken kost je €15 en je kunt ‘m binnen een week weer ophalen. Handig! Voor meer info, klik hier. 

Nog meer shoppen? Klik hier voor het volledige aanbod waterdichte dekens! Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!