Terug naar overzicht

Gastblogger: Quillemette van Paard & Lifestyle → Review Outdoordeken Epplejeck Extreme

dinsdag, 26 januari 2016

Vorige week waren de temperaturen plots gedaald en dan worden de dikkere dekens weer uit de kast gehaald. Nederland kleurde zelfs op sommige plekken mooi wit en de schaatsen konden weer uit het vet gehaald worden. Maar dat de temperaturen plots kunnen schommelen bleek wel toen afgelopen maandag de warmste dag in de geschiedenis gemeten werd voor 25 januari. Wat de winter ons verder gaat brengen is nog een groot raadsel, maar mochten de temperaturen weer dalen en je bent op zoek naar een winterdeken, lees dan verder. Ik mocht namelijk de Epplejeck Extreme 300 gram deken testen.


Deze deken staat er om bekend waterdicht te zijn en toch blijft ademen. Nu was het natuurlijk ideaal geweest als het flink aan het regenen was geweest, maar dat heb ik de afgelopen dagen niet meegemaakt. Dus heb ik mijn paard met de deken op de spoelplaats gezet en vervolgens de waterstraal erop gezet.

Het water liep zo van de deken af, ook toen ik langere tijd het water er overheen liet lopen. (Sorry staleigenaar voor de waterrekening!) In de beschrijving van de deken staat dat er een teflon coating op zit, waardoor water er zo vanaf loopt. Dit was inderdaad heel goed te zien.

Ik heb extra aandacht besteed bij de naden, want dit zijn natuurlijk altijd de plekken waar de meeste dekens doorlekken. Ook hier geen doorlekken te bespeuren dankzij de getapete naden. Mijn paard was nog droog en lekker warm. Goed teken!

Waar deze deken vooral om bekend staat, is dat het materiaal van de deken supersterk is. De deken is namelijk gemaakt van 3600 denier nylon, terwijl de meeste dekens gemaakt zijn van 600 denier nylon. Deze deken is 3000 denier sterker. Nu is mijn paard geen echte sloper, dus ik kon dat niet goed testen. Wel kon je voelen dat dit materiaal anders en steviger aanvoelde dan de standaard outdoordekens.Pasvorm
Een ander belangrijk punt is natuurlijk de pasvorm. Mijn paard is 1.64m en draagt altijd maat 195. Ook deze deken hebben wij in deze maat gekregen en hij paste erg mooi. Aan de voorkant had hij genoeg ‘ademruimte’, knelde de deken niet langs zijn hals en ook aan de achterkant waren zijn billen mooi bedekt. Ook buiten na het rollen en een bokkesprong bleef de deken goed liggen en ook door de nacht heen was de deken niet verschoven.

Verder is de deken voorzien van een dubbele, verstelbare snel sluiting op de borst. Als eerst het klittenband en hierover de clipjes. Deze clipjes kunnen in breedte versteld worden en zijn zo dus geschikt voor smallere maar ook bredere paarden.

Bij de nek zijn drie ringen bevestigd aan de deken voor een halsstuk. Epplejeck verkoop losse waterdichte halzen bijpassend bij de dekens voor €34,95.

De loopsplit zorgt voor optimale bewegingsvrijheid bij je paard. De kruissingels onder de buik zijn zeer ruim verstelbaar net als de afneembare elastische beenriemen. Als je de beenriemen liever niet gebruikt kun je gebruik maken van het touwtje wat onder de staart door kan. Ook is de deken voorzien van een staartflap. Dit is voor mij altijd essentieel bij een outdoordeken. De flap beschermt namelijk de staart en zorgt toch voor net iets meer warmte aan de billen. De deken is verkrijgbaar in een donkerblauwe kleur met lichtblauwe bies. Een prima basic kleur passend bij een outdoordeken die waarschijnlijk toch binnen de kortste keren onder de modder komt te zitten. De deken is verkrijgbaar voor €149,95.

Al met al heb ik een positieve indruk gekregen van deze robuuste deken. Ik heb het vermoeden dat deze deken heel goed kan concurreren met de oersterke Rambo dekens van Horseware, maar heeft dan wel een iets gunstiger prijskaartje. En heb je een paard dat elke deken sloopt? Dan is deze deken met de sterke buitenstof zeker het proberen waard!

Op dit moment is de deken alleen verkrijgbaar in een 300 grams uitvoering, maar hopelijk komt de deken ook uit in minder warme uitvoeringen, bijvoorbeeld een 0gram of 200 gram, zodat het ook een ideale outdoordeken is voor de overgang naar warmer weer.
Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!