Terug naar overzicht

Gastblog Sprenger by JRS: Flexibele beugels voor meer rijcomfort

maandag, 02 november 2020

Flexibele stijgbeugels zijn er tegenwoordig in vele soorten en maten. Wist jij dat de beugels van Sprenger naast hun flexibiliteit meerdere functies hebben? In deze blog vertellen we je meer over de voordelen.

Flexibel

Het belangrijkste kenmerk van flexibele stijgbeugels is natuurlijk dat ze flexibel zijn. Dat wil zeggen dat ze aan de zijkant, bij het voetbed, de mogelijkheid hebben om te bewegen. Bij de beugels van Sprenger gebeurt dit middels het innovatieve 4-link systeem. Dit houdt in dat de beugels aan de zijkant zijn voorzien van 4 schakels, zoals in een fietsketting. Hierdoor kan de beugel 4 verschillende kanten op bewegen. Op die manier heeft de beugel een schokdempende werking; de druk op het knie- en enkelgewricht wordt verminderd. Daarnaast zorgt het 4-link systeem ook voor extra veiligheid. Doordat de beugel alle kanten op kan bewegen, kan je voet gemakkelijker uit de beugel mocht je van je paard af vallen.

Epplejeck heeft twee soorten flexibele beugels in het assortiment: Bow Balance en de Flexcite.

De afgelopen tijd liep er een testpanel van de Flexcite Stijgbeugel. Xanthe de Backer mocht de beugel testen en deelt haar ervaring. “De System 4 beugels kende ik al. Ik heb heel lang met ‘gewone’ beugels gereden, maar op een gegeven moment had ik na het rijden van één paard al een zeurende pijn in mijn knieën. Ik ben toen overgestapt op de System 4 beugel. Het verminderde voor mij duidelijk de druk op de knieën. Bij de Flexcite merk ik dit nog steeds.”

Curve

De Bow Balance en Flexcite hebben beide een kenmerkende curve in de bovenkant. Deze zorgt er onder andere voor dat je voet gemakkelijker in en uit de beugel kan. Dit zorgt ook weer voor extra veiligheid mocht je van je paard af vallen.
Daarnaast hangt de beugel haakser aan het zadel ten opzichte van je paard. Hierdoor krijg je automatische een betere beenligging. Je kunt je benen gemakkelijk lang maken en je knieën beter tegen het zadel aan houden. 

Topzwaar

Sprenger topzwaar. Dit wil zeggen dat het zwaarste punt bovenin zit. Het voordeel hiervan is dat de beugel stabieler hangt. Daarnaast is de beugel uitgebalanceerd voor een zo stil mogelijke beenligging.

“Ik merk dat ik mijn benen veel minder ver van het paard duw”, vertelt Xanthe. “Daarnaast merk ik bij het doorzitten ook dat mijn benen minder wiebelen.”

Voetbed

Om te zorgen dat je een extra goede balans hebt, is het voetbed breder gemaakt. Zo zit je voet stabieler in de beugel en is de kans dat je de beugel verliest kleiner. Daarbij is het voetbed gemaakt van twee soorten rubber: hard en zacht. Hierdoor is de grip nog beter.

Xanthe merkt dit verschil ook duidelijk tijdens het rijden: “Ik was positief verrast door het fijne gevoel dat ik hierdoor kreeg. Het voetbed geeft duidelijk meer steun en grip. Ik had bijna het gevoel dat mijn voet aan het voetbed plakte. Bij één van mijn paarden was ik geregeld mijn beugel kwijt omdat het niet altijd makkelijk is om op haar door te zitten. De Flexcite ben ik niet verloren tijdens het rijden!

Eindconclusie

Na de testperiode houdt Xanthe een positief gevoel over aan de Sprenger Flexcite. “Het zijn super fijne beugels die ervoor zorgen dat je een ‘schokdempend’ gevoel hebt en minder druk op je gewrichten krijgt. Ze geven meer steun en grip met het brede voetbed en ze zorgen ervoor dat je been stiller ligt door de geweldige balans. Ik rijd heel graag met deze beugels!” 
JRS is een internationale groothandel van diverse hoogwaardige ruitersportmerken in de Benelux. De paardensport ontwikkelt snel en JRS wil deze veranderingen stimuleren. Ze creëert daarom als kenniscentrum en bewaker van kwaliteit een sterke verbinding tussen de fabrikant en de ruitersportzaak. Voor meer informatie kijk je op www.jrsport.nl.

Shop hier de stijgbeugels!

Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!